Kraakbeen vormt dunne gewrichtskussens tussen onze botten. Het zit vooral aan de uiteinde van onze botten. De belangrijkste functie van kraakbeen is het verminderen van de wrijving tussen onze bewegende gewrichten. Denk hierbij aan onze knieën, heup, elleboog en vingers. Maar ook het opvangen van schokken en het soepel laten bewegen van de gewrichten is een belangrijke functie van kraakbeen. Bij artrose wordt het kraakbeen van de gewrichten aangetast. Het wordt dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het kraakbeen zelfs helemaal. Hierdoor raken de onderliggen botten beschadigd of ze vervormen. Artrose is een chronische aandoening. Wanneer u artrose heeft, gaat dit niet meer over.
Wanneer een kraakbeen aangetast wordt, zal er pijn ontstaan bij deze gewrichten. Het stootkussentje is immers weg. Het gewricht kan geen schokken meer opvangen. Ook zal het lastiger worden om soepel te bewegen. Het gewricht gaat stijf aanvoelen. U krijgt bijvoorbeeld opstart problemen bij het opstaan of wanneer u langere periode in één houding heeft gezeten. Vaak gaan de gewrichten ook kraken. Gezonde gewrichten kunnen trouwens ook regelmatig kraken.
Vaak wordt gedacht dat artrose een ‘ouderdoms’ ziekte is. Dit is niet altijd het geval. Ook jonge mensen kunnen artrose krijgen. Bijvoorbeeld na een operatie, wanneer iemand fysiek zwaar werk doet, of een sport uitoefent waarbij de gewrichten intensief worden belast. Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op artrose. Echter speelt slijtage en een hoge leeftijd ook zeker een rol bij het ontwikkelen van artrose.
Waarom fysiotherapie bij artrose? Bij artrose wordt bewegen vaak pijnlijk en moeilijker. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. Vooral het opbouwen van spierkracht rondom het gewricht is belangrijk in het proces tegen de pijn. Wanneer uw spieren rondom het gewricht sterk zijn, kunnen deze de schokken opvangen, waardoor er minder gevraagd wordt van het gewricht en kraakbeen. Ook zal er gekeken worden naar uw coördinatie, balans en uw houding. Alles om ervoor te zorgen dat het gewricht en kraakbeen minder belast wordt en de pijn dus vermindert. In onze eigen oefenzaal zal de fysiotherapeut met u aan de slag gaan om uw kracht en balans op te bouwen.
Hoewel wij (nog) niet zijn aangesloten bij een artrose netwerk, zijn wij prima in staat om u te helpen met uw artrose. We krijgen regelmatig cliënten met artrose in onze praktijk.
Voor artrose aan de knie of heup hebben de zorgverzekeraars een ‘apart potje’. U krijgt maximaal 12 behandelingen vergoed, ook als u niet aanvullend verzekerd bent.